hypotheek@brrgroep.nl 010-286 5933
Brr Groep
Loading…
  • 0
  • 1


Wanneer u voor een lineaire hypotheek kiest, lost u elke maand een deel van uw hypotheek af. Hierdoor wordt uw schuld elke maand iets lager. Door deze constructie betaalt u elke maand iets minder: het aflossingsbedrag blijft elke maand gelijk, maar het rentebedrag daalt elke maand een beetje. De lineaire hypotheek is de ‘oudste’ hypotheekvorm.

Verschillen met annuïteitenhypotheek
De lineaire hypotheek lijkt erg op de annuïteitenhypotheek. Bij beide betaalt u maandelijks een deel van de aflossing. Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u echter maandelijks hetzelfde totaalbedrag. Het rentedeel wordt steeds iets minder, en het aflossingsgedeelte steeds iets meer. Het totaalbedrag blijft op die manier gelijk.

Weinig complex
De lineaire hypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek de minst complexe hypotheek. Omdat het alleen een lening betreft, hebt u weinig te maken met ingewikkelde fiscale regels.

De voordelen van een lineaire hypotheek zijn:
De hypotheek is flexibel doordat er geen fiscale regels gelden.
De overwaarde van uw huis wordt vergroot door de maandelijkse aflossingen.
De jaarlijkse lasten worden gedurende de looptijd steeds lager.

De nadelen van een lineaire hypotheek zijn:
De lasten zijn relatief hoog in de beginfase.
Omdat u steeds minder rente betaalt, kunt u ook steeds minder hiervan van de belasting aftrekken.

Lineaire hypotheek, dure hypotheekvorm met grote voordelen
Een nadeel van deze hypotheekvorm vormt gelijk ook weer een voordeel. Vanaf het begin moet er namelijk gelijk afbetaald worden op de hypotheekschuld. Door tijdens de looptijd af te lossen, dalen de maandelijkse lasten geleidelijk. Hierdoor bent u beter bestand tegen dalende huizenprijzen. Daarnaast bent u ook beter beschermd tegen de gevaren van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Een nadeel van de lineaire hypotheek is dat u niet optimaal kunt profiteren van de regeling van de hypotheekrenteaftrek.